Kymco Downtown 125i from djpj1 :)

Tutaj możesz pochwalić się swoją 125.
Regulamin forum
Ważne! Jak zakładacie tytuł swojego tematu, podajcie pełną nazwę motocykla. Przykładowo Honda VT 125 zamiast samo VT 125. Takie działanie porządkuje forum i zwiększy ilość odsłon waszego tematu.
Awatar użytkownika
Romario
Maniac Rider
Imię: Roman
Motocykl: KAWASAKI VERSYS 650
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Re: Kymco Downtown 125i from djpj1 :)

Postautor: Romario » 21 kwie 2018, 19:30

Woow super maszynka !!!!!!!!!!!! W przyszłości też mam ochotę na ten model .Tylko pogratulować :D :!: :idea:

Awatar użytkownika
Ando
Plecak
Imię: Andrzej
Motocykl: Honda CMX 500
Kawa u mnie: Tak

Postautor: Ando » 22 kwie 2018, 16:51

Napisz jak się sprawuje w porównaniu z poprzednikiem- komfort, osiągi etc.

Awatar użytkownika
Damianci
Maniac Rider
Imię: Damian
Motocykl: Peugeot Satelis RS 125, Brixton BX 125
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:
Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:
Forumowy gospodarz:

Postautor: Damianci » 22 kwie 2018, 20:35

Gratuluję. Teraz trasa Kalisz - "przed siebie" na Donatanie. Fajna muza z lat 80 i mój like
na YT. :D

jPOjnDe
Road Racer
Imię: Piotr
Motocykl: Honda Forza 125 2018
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:

Postautor: jPOjnDe » 29 kwie 2018, 19:47

Po kilkunastu dniach użytkowania Kymco Downtown 125i napiszę kilkanaście zdań odnośnie porównania do Peugeota Satelisa ,który mi towarzyszył przez ponad 3 sezony. Jak widać na fotkach wygląd zewnętrzny jest całkiem różny – jednym będzie się podobał i innym nie..Kwestia gustu.
Satelisssss kymco-horz.jpg

Oczywiście porównujemy też dość znacznie różniące się wiekiem modele – Satelis 2008 ,Downtown 2015 rok.
Satelis w nowszym wydaniu również już posiada ledy i komputer pokazujący spalanie chwilowe czy też na dłuższych dystansach. W Kymco komputer również pokazuje ładowanie akumulatora.
kymco zegary.JPG

Jesli chodzi o pracę jednostki napędowej to Downtown pracuje oczywiście ciszej, aksamitniej ,ale różnica wieku oraz przebiegu ( Peugeota oddałem z przebiegiem 32 tys. Kymco na tą chwilę na lekko ponad 6 tys. ) robi różnicę i wcale mnie nie dziwi inna praca.
Bardzo ważnym czynnikiem dla kupujących takie skutery są ich możliwości przewozu sporej ilości bagażu. Satelis posiada przy kierownicy jeden schowek po lewej stronie ,a po prawej jest wlew płynu chłodniczego. W Kymco są dwa schowki z czego jeden posiada gniazdo ładowania USB – szkoda tylko ,że żaden z nich nie jest zamykany na kluczyk. W kwestii bagażu który możemy umieścić pod kanapą wygrywa Peugeot w którego bagażniku swobodnie chowałem kask wraz z umieszczoną z boku kamerą , w Kymco „za Chiny” nie mogę tego zrobić. Po prostu Peugeot jest szerszy pod kanapą ,za to w Donatanie schowek jest dłuższy i oświetlony.
Kymco schowki1-horz.jpg

Poruszanie się pomiędzy autami w korkach wg mnie jest łatwiejsza w Downtownie - właśnie z powodu tego ,że jest „smuklejszy” oraz z powodu tego ,iż inaczej jest rozmieszczony środek ciężkości (wlew i sam bak benzyny też jest w innym miejscu) Oczywiście w Peugeocie też nie było z tym problemów . Długość skuterów jest prawie taka sama – francuz długość: 2152mm , tajwańczyk – 2200.
Coś ważnego zostawiłem na koniec – otóż prędkość maxymalna jest taka sama w granicach 108- 110km/h,natomiast w kwestii przyspieszenia …...wygrywa u mnie starszy wiekiem Peugeot . Być może to kwestia rolek wariatora – w Downtownie oryginały mają wagę 13g ,nie wiem jakie miałem z Satelisie bo tak nigdy nie zaglądałem ,ale Peugeot lepiej się zbierał i szedł od 0 go 90 km/h bez zawahania ,natomiast Kymco rusza żwawo i przy 50 zaczyna lekko dostawać zadyszki ( taka turbo dziura) i dopiero przy 70 – 75 km/h znów nabiera ochoty na sprint i do 100 już idzie. W przyszłości będę zmieniał na pewno rolki na lżejsze – myślę ,że 12 gram choć Dr Pulley sugeruje też do Kymco Downtowna 125 11,5 albo nawet 11g....
Komfort siedzenia na korzyść Kymco ,podparcie lędźwiowe wyższe i lepiej trzymające ( choć w nowym Satelisie też to poprawili)...

To tyle na tą chwilę...to się rozpisałem ;) ;) c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Waldi
Zlotowy Weteran
Imię: Waldemar
Motocykl: Peugeot Satelis 125, Suzuki Burgman UH125A
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Złoty Potok II:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
Golice - Siedemnaste Spotkanie forumowe:
Sokoli Dwór XX Spotkanie:
Kontaktowanie:

Postautor: Waldi » 29 kwie 2018, 21:42

No i jak widzę chcąc podnieść kanapę nie trzeba odchylać kufra. Pisz dalej. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Marko7
Easy Rider
Imię: Marek
Motocykl: Sym GTS 125i, Derbi Terra 125
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:

Postautor: Marko7 » 29 kwie 2018, 22:09

djpj1 pisze:.
Coś ważnego zostawiłem na koniec – otóż prędkość maxymalna jest taka sama w granicach 108- 110km/h,natomiast w kwestii przyspieszenia …...wygrywa u mnie starszy wiekiem Peugeot . Być może to kwestia rolek wariatora – w Downtownie oryginały mają wagę 13g ,nie wiem jakie miałem z Satelisie bo tak nigdy nie zaglądałem ,ale Peugeot lepiej się zbierał i szedł od 0 go 90 km/h bez zawahania ,natomiast Kymco rusza żwawo i przy 50 zaczyna lekko dostawać zadyszki ( taka turbo dziura) i dopiero przy 70 – 75 km/h znów nabiera ochoty na sprint i do 100 już idzie. W przyszłości będę zmieniał na pewno rolki na lżejsze – myślę ,że 12 gram choć Dr Pulley sugeruje też do Kymco Downtowna 125 11,5 albo nawet 11g....
Komfort siedzenia na korzyść Kymco ,podparcie lędźwiowe wyższe i lepiej trzymające ( choć w nowym Satelisie też to poprawili)...

To tyle na tą chwilę...to się rozpisałem ;) ;) c.d.n.

prędkość Max licznikowy czy GPS? Gdzieś kiedyś czytałem ze downtown tak i starsza wersja jak i Nowa na poczatku ma jakąś taka zadyszke, i tutaj xtown, który ma 13 koni inaczej jest zestrojony napęd i startuje lepiej. Nie wiem nie testowałem tyle gdzieś tam wyczytałem .

jPOjnDe
Road Racer
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:

Postautor: jPOjnDe » 29 kwie 2018, 22:34

Prędkość GPS - muszę jeszcze wyskoczyć na tą sama trasę co mierzyłem kiedyś Satelisa( 118 licznikowo - 108 GPS) ,wtedy porównam dokładnie bo mierzyłem Downtowna trzymając fona w ręku,tylko zastanawiam się jak umocować telefon ,uchwyt który używałem w Peugeocie nie podchodzi do lusterek w Kymco...
Napiszę jeszcze o spalaniu -
Satelis - miasto 3.56l
Downtown - miasto wg komputera - 3,5l ,wg mnie (tankowanie do pełna, 100 km , ponowne tankowanie,ten sam dystrybutor i stacja) 2,98l.

jPOjnDe
Road Racer
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:

Postautor: jPOjnDe » 05 maja 2018, 19:22

Gdyby komuś nie chciało się czytać to można pooglądać :

Awatar użytkownika
Damianci
Maniac Rider
Imię: Damian
Motocykl: Peugeot Satelis RS 125, Brixton BX 125
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Forumowy gospodarz:

Postautor: Damianci » 08 maja 2018, 20:24

djpj1 pisze:Gdyby komuś nie chciało się czytać

Miło było popatrzeć i posłuchać. :idea:

Arnold

Postautor: Arnold » 08 maja 2018, 20:30

Jeśli dobrze pamiętam , miałeś też RS'a, więc parametry wtrysku i napędu trochę lepsze niż standardowe , stąd ta dynamika. Rolki mają 10,5g. Fajne porównanie kolego djpj1, napisz coś o oświetleniu, bo w satelisie lampy z żarówkami h7, po prostu jak samochodowe, ciężko mieć lepsze :)

Wróć do „Twoja inna 125”