Yamaha XV Virago 125 deficyt prądu

Awarie i serwis Yamaha 125.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Awatar użytkownika
PanoramiX
Road Racer
Imię: Pawel
Motocykl: Honda VT700 / Virago XV 125
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Złoty Potok II:
Zlot Jeziorsko III:

Yamaha XV Virago 125 deficyt prądu

Postautor: PanoramiX » 23 maja 2017, 14:53

Kupiłem i jeździłem.
Niestety okazało się, że o ile akumulator jest nowy lub prawie nowy, tak poprzedni właściciel nie mógł chyba dojść do przyczyny, dlaczego virówka ma problem z odpalaniem. Dopóki motocykl był świeżo po ładowaniu akumulatora i w czasie jazdy nie używało się świateł mijania, to palił od dotknięcia startera. Wystarczyło pojeździć i to nawet niezbyt długo z włączonymi światłami i kolejny zapłon przebiegał bardzo niemrawo i dość długo, bo wyraźnie brakowało mocy prądowej na rozrusznik i iskrę jednocześnie. Zmierzyliśmy prąd ładowania na akumulatorze, no i słabo...
Podejrzani, to w naturalny sposób kolejno: regulator napięcia i alternator.
Łatwiejszy dostęp jest do regulatora i od niego zaczęliśmy. Brudny i zaśniedziały. Wymieniany już wcześniej, bo na odwrocie ktoś markerem wypisał model motocykla do którego jest przeznaczony ten regulator. Wtyczka nieco upalona.
Czyszczenie regulatora i styków. Wymiana całej wtyczki plastikowej i złączy przewodów. Wszystkie luty na nowo.
Obecnie prąd ładowania wynosi 2 A, mierzone miernikiem obwodowym.

Mam nadzieję, że to było to, bo na rozbieranie alternatora, nie mam ochoty :)

Awatar użytkownika
romek37
Easy Rider
Imię: Romek
Motocykl: SHINERAY XY125-11A
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot
Kontaktowanie:

Re: Yamaha XV Virago 125 deficyt prądu

Postautor: romek37 » 23 maja 2017, 18:49

Mam podobnie. I nie wiem jeszcze gdzie leży przyczyna. Na razie szukam namiaru na ogarniętego elektryka. Styki ok, wszystko się trzyma, luzów nie ma.

Awatar użytkownika
Gulo
Plecak
Motocykl: Yamaha XVS 125 Drag Star

Postautor: Gulo » 23 maja 2017, 19:13

Mi zepsuty regulator napięcia wykończył 2 akumulatory. Z tym że u mnie podawał zbyt duży prąd, bo akumulatory się przegrzewały. Niestety regulator napięcia to słaba strona zarówno Drag Stara, jak i Virago.

Matth
Road Racer
Imię: Mateusz
Motocykl: Inny
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Kruszwica VII:
Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:

Postautor: Matth » 23 maja 2017, 20:29

Gulo pisze:Mi zepsuty regulator napięcia wykończył 2 akumulatory. Z tym że u mnie podawał zbyt duży prąd, bo akumulatory się przegrzewały. Niestety regulator napięcia to słaba strona zarówno Drag Stara, jak i Virago.

Poprzedni właściciel mojego DSa też wymieniał ten regulator a widzę, że w internecie są kolosalne rozbieżności cenowe i ponoć taki za 80zł będzie działał jak ten za 300zł.

Awatar użytkownika
PanoramiX
Road Racer
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Złoty Potok II:
Zlot Jeziorsko III:

Postautor: PanoramiX » 24 maja 2017, 8:25

Ok 300 zł, kosztuje nowy, choć powiem szczerze, że za 180 zł też widziałem ofertę na nowy regulator.
80 zł, rozumiem, że używany. Regulator jest urządzeniem "jednorazowym". Zatopiony w żywicy, jest nierozbieralny. Na wejściu ze strony alternatora, pojawiają się prądy zmienne, rzędu 30-40 V. Wyjście z kolei, to prąd stały max. 14,7 V, więc zrozumiałym jest, że regulator grzeje się jak jasny piernik, stąd obudowa ze stopu aluminium w kształcie jednego wielkiego radiatora.

Po wczorajszej naprawie, wylazły inne rzeczy. Jako że regulator daje teraz na full, odezwała się pozostała część układu elektrycznego, co usłyszałem wczoraj w słuchawkach interkomu. Trzaski sugerują, że coś się dzieje na linii: przewody WN, cewki, świece.
Tak więc, dziś czeka mnie przegląd tych elementów :)

bazyliusz
Plecak
Imię: Mariusz
Motocykl: Shadow 125

Postautor: bazyliusz » 24 maja 2017, 8:35

Jeszcze jak miałem Virago 125 to pamiętam, że co niektóre chłopaki ściągały te regulatory z Chin za śmieszne pieniądze i działały. Lepiej od razu ściagnąć ze 2-3.

Awatar użytkownika
V824
Skuterzysta
Imię: Artur
Motocykl: Virago 535dx

Postautor: V824 » 24 maja 2017, 15:59

Nie kupujecie chińskich regulatorów, no chyba że chcesz wymienić 2-3 razy w roku, tylko org. A dla wiedzy co się dzieje z regulatorem ja zamontowalem voltomierz.

Awatar użytkownika
romek37
Easy Rider
Imię: Romek
Motocykl: SHINERAY XY125-11A
Nocleg u mnie: namiot
Kontaktowanie:

Postautor: romek37 » 30 maja 2017, 15:40

Znalazłeś przyczynę?

Awatar użytkownika
PanoramiX
Road Racer
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Złoty Potok II:
Zlot Jeziorsko III:

Postautor: PanoramiX » 31 maja 2017, 11:56

Przyczynę czego ? Deficytu ? Opisałem ją w pierwszym poście. Winne brudne styki na regulatorze.
Co do trzasków w interkomie, to wywoływały je zbyt luźno wchodzące do cewki, przewody WN.
Obciąłem 2 cm, spasowałem na nowo i jest ok.
5 minut roboty i święty spokój.

Wróć do „Warsztat”