CBR 125 problem z nowym zestawem napędowym

Awarie i serwis twojego motocykla.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Awatar użytkownika
CICHY125
Road Racer
Imię: Rafal
Motocykl: Honda CM
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot

Re: CBR 125 problem z nowym zestawem napędowym

Postautor: CICHY125 » 26 kwie 2018, 17:42

dejv pisze:Generalnie rzadko się zdarza aby napęd był wciągnięty ale tylko w takim stopniu że wystarczy skrócić łańcuch.

Kolega napisał że zakupił nowy zestaw napędowy czyli zębatki pod model motocykla a łańcuch 428 po prostu standardowej długości żeby można było dopasować do różnego modelu motocykli , dlatego rozkuwamy lub tniemy i po problemie.

dejv
Road Racer
Imię: Dawid
Motocykl: Aprilia Tuareg
Zlot Skulsk IV:
Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Postautor: dejv » 26 kwie 2018, 17:52

CICHY125 pisze:Kolega napisał że zakupił nowy zestaw napędowy czyli zębatki pod model motocykla a łańcuch 428 po prostu standardowej długości żeby można było dopasować do różnego modelu motocykli , dlatego rozkuwamy lub tniemy i po problemie.

Przeczytaj post na który odpowiadałem.

Awatar użytkownika
CICHY125
Road Racer
Imię: Rafal
Motocykl: Honda CM
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot

Postautor: CICHY125 » 26 kwie 2018, 18:56

dejv pisze:Przeczytaj post na który odpowiadałem.

Przepraszam mój błąd.

dejv
Road Racer
Imię: Dawid
Motocykl: Aprilia Tuareg
Zlot Skulsk IV:
Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Postautor: dejv » 26 kwie 2018, 21:25

CICHY125 pisze:Kolega napisał że zakupił nowy zestaw napędowy czyli zębatki pod model motocykla a łańcuch 428 po prostu standardowej długości żeby można było dopasować do różnego modelu motocykli , dlatego rozkuwamy lub tniemy i po problemie.
Jeszcze jedna rzecz, oznaczenia jak takie jak 420/452/520/525itd nie określają bezpośrednio długości łańcucha. Mówią o rozmiarze ogniw natomiast długość podaję się zwykle w ilości ogniw, np: 428 144 to łańcuch typu 428 o długości 144 ogniw.

Google bez problemu powie co dokładnie owo 428 oznacza. Polecam poczytać :)

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka

ArkiTech
Plecak
Imię: Patryk
Motocykl: CBR 125

Postautor: ArkiTech » 26 kwie 2018, 22:07

Z tym rozmiarem ogniw z tego co się dowiedziałem też nie jest tak samo w przypadku różnych rodzajów łańcuchów, a tym bardziej producentów. Mój problem został rozwiązany po przewertowaniu danych technicznych łańcuchów z których wynika, że łańcuch 428 może mieć różne wymiary poszczególnych części (trzpieni, rolek i całej reszty) mieszczące się w szeroko pojętym rozmiarze 428 ale dające trochę inną całkowitą długość, która w moim przypadku wyszła trochę poza skalę preferowanych łańcuchów przez Hondę.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Wróć do „Warsztat”