junak 122 RS - problem ze skrzynią biegów

Awarie i serwis twojego motocykla.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Junak 121 - nie chce odpalać.
jellow
Uczeń
Imię: joanna
Motocykl: junak 122RS

junak 122 RS - problem ze skrzynią biegów

Postautor: jellow » 19 lip 2017, 22:55

Mój szanowny małżonek Rytter wymienił mi dziś dźwignię do zmiany biegów.
Nie wiem czy to może mieć jakiś związek , ale od tego momentu "giną'' mi biegi , chcąc obniżyć bieg z 4 na 3, wyskakuje mi w trakcie jazdy neutral... jakieś szaleństwo ...
Czy ktoś mi jest w stanie coś podpowiedzieć co się dzieje, bo mąż zamilkł w tej sprawie ?...

Przypominam , ze jestem kobietą, ale techniczną :)

Awatar użytkownika
rytter
Skuterzysta
Imię: Krzysztof
Motocykl: Junak 122 F

Re: junak 122 RS - problem ze skrzynią biegów

Postautor: rytter » 19 lip 2017, 22:58

Ja teraz skupilem sie na zębatce... A na skrzyni sie nie znam.
Doooobranoc.
:)

Tempest

Postautor: Tempest » 20 lip 2017, 11:22

Dżwignia taka sama jak poprzednia czy dłuższa (chodzi mi nie tylko o samo ramię dźwigni (to mocowane do wieloklinu) tylko także łącznik. Jeżeli one się różnią to podejrzewam konieczność regulacji na zasadzie podkręć-przymierz-odkręć przymierz itd. nie mógł zepsuć skrzyni przez wymianę dźwigni. Pozdrawiam! P.S. rozumiem że nie chodzi tu tylko o "wyświetlenie neutralnego biegu" -lampka, tylko o jego realne wrzucenie po tej 4-ce?

Awatar użytkownika
rytter
Skuterzysta

Postautor: rytter » 20 lip 2017, 12:12

Tempest pisze:Dżwignia taka sama jak poprzednia czy dłuższa (chodzi mi nie tylko o samo ramię dźwigni (to mocowane do wieloklinu) tylko także łącznik. Jeżeli one się różnią to podejrzewam konieczność regulacji na zasadzie podkręć-przymierz-odkręć przymierz itd. nie mógł zepsuć skrzyni przez wymianę dźwigni. Pozdrawiam! P.S. rozumiem że nie chodzi tu tylko o "wyświetlenie neutralnego biegu" -lampka, tylko o jego realne wrzucenie po tej 4-ce?

Zdjelismy z pracownikiem moto z dzwigni biegow.
Dzwignie przedluzylem o 3,5 cm zeby po prostu latwiej operowac stopą bo w moim tak jest.
Ja dzis sprawdze osobiscie te biegi bo cos mi sie to wydaje dziwne.
Ps. A u mnie po zmianie zebatki moto na czworce leci 110, a dalej boje sie sprawdzac a jest zapas gazu na tej czworce.
Czy jest ryzyko ze na piatce oderwe sie od asfaltu?

Tempest

Postautor: Tempest » 20 lip 2017, 12:39

rytter pisze:Czy jest ryzyko ze na piatce oderwe sie od asfaltu?

Ryzyko jest, a że obecnie w przestrzeni powietrznej różnie bywa, przed sprawdzeniem tego sugeruję zamontować ze dwa AIM-9X Sidewinder, tak na wszelki wypadek, gdyby się jakiś SU-27 napatoczył w pobliżu..

A tak na poważnie, to zmiana zębatki-jeśli jest ona właściwie dobrana wydłuża biegi, zwiększa też czasem prędkość maksymalną/przelotową, jednak bieg 4 generalnie staje się biegiem zastępującym i 4 i 5-tkę. Z racji spadku mocy na kole piątkę raczej trzeba będzie traktować jako nadbieg na długich prostych bez wzniesień bo utrzymania prędkości przy komfortowych obrotach.

Pozdrawiam!

Tempest

Postautor: Tempest » 20 lip 2017, 12:44

rytter pisze:Zdjelismy z pracownikiem moto z dzwigni biegow.
Dzwignie przedluzylem o 3,5 cm zeby po prostu latwiej operowac stopą bo w moim tak jest.
Ja dzis sprawdze osobiscie te biegi bo cos mi sie to wydaje dziwne.

Sprawdź ustawienie dźwigni na wieloklinie dźwigni (trzeba dobrać odpowiedni kąt).
LwG!

Awatar użytkownika
rytter
Skuterzysta

Postautor: rytter » 20 lip 2017, 13:28

Tempest pisze:
rytter pisze:Czy jest ryzyko ze na piatce oderwe sie od asfaltu?

Ryzyko jest, a że obecnie w przestrzeni powietrznej różnie bywa, przed sprawdzeniem tego sugeruję zamontować ze dwa AIM-9X Sidewinder, tak na wszelki wypadek, gdyby się jakiś SU-27 napatoczył w pobliżu..

A tak na poważnie, to zmiana zębatki-jeśli jest ona właściwie dobrana wydłuża biegi, zwiększa też czasem prędkość maksymalną/przelotową, jednak bieg 4 generalnie staje się biegiem zastępującym i 4 i 5-tkę. Z racji spadku mocy na kole piątkę raczej trzeba będzie traktować jako nadbieg na długich prostych bez wzniesień bo utrzymania prędkości przy komfortowych obrotach.

Pozdrawiam!

Wlasnie o to chodzilo glownie w tym zabiegu.
Generalnie jest tak ze nizsze obroty obsluguja te same predkosci ktore byly wczesniej. Moce sa te same ale spada po prostu moment obrotowy. To bardzo wyczuwalne. Moto jednak jedzie plynniej. Biegi mozna dluzej podkrecac, jedzie tak jakos inaczej, szybciej dochodzi do 80 km/h.
Setke w zasadzie robi bez wysilku. A piatka uspokoi obroty na dlugich prostych przejazdach.
Planuje zamontowac spadochron do hamowania na na owiewke sprowadze z NASA plytki do poszyc promow kosmicznych.
Muchy konskie juz rozbijaja sie na kasku wydajac dzwiec, jakby cichy pisk "aua!" i wiecej juz nic nie mowia.

Awatar użytkownika
rytter
Skuterzysta

Postautor: rytter » 20 lip 2017, 16:22

Temat nie aktualny. Zona musi sie nauczyc zmieniac biegi.

jellow
Uczeń
Imię: joanna
Motocykl: junak 122RS

Postautor: jellow » 20 lip 2017, 22:52

rytter pisze:Temat nie aktualny. Zona musi sie nauczyc zmieniac biegi.

Mężu poproszę o sprostowanie w sprawie zmiany biegów:)
Mam świadka, Martini wszystko słyszała, jak mówiłeś ,że jednak ciężko się zmienia biegi :)
No:)

Awatar użytkownika
rytter
Skuterzysta

Postautor: rytter » 20 lip 2017, 23:02

jellow pisze:
rytter pisze:Temat nie aktualny. Zona musi sie nauczyc zmieniac biegi.

Mężu poproszę o sprostowanie w sprawie zmiany biegów:)
Mam świadka, Martini wszystko słyszała, jak mówiłeś ,że jednak ciężko się zmienia biegi :)
No:)

Jestem przymuszony na drodze szantazu do stwierdzenia ze dwojka wbija sie czasem ciezko. To cale problemy skrzyni biegow :)

Tak czy owak nauka zmiany biegow jest konieczna :)

Wróć do „Warsztat”