Tak się zastanawiam ... bo mi akumulator nowy dosyć szybko padł. Ale przyznam, jeździłem często do pracy ... dosłownie parę km (12-15 minut piechotą), więc nawet silnik się nie miał czasu nagrzać (chyba, że wyszedłem 30 minut wcześniej, to się okazuje, że do pracy mam jakieś ok 40km). Ale! Tu pytanie zasadnicze, podpinam na wyjeździe telefon pod ładowanie, ok. Ale bym chciał sobie założyć grzane manetki - wiadomo, nie jeździ się z nimi cały czas włączonymi (jeszcze nie mam). Ale - na Temu i FB mnie atakują tymi systemami Car cośtam ... że telefon mam schowany (dupa, bo na trasie 400-500km i tak trzeba ładować) a wyświetla się na tym czymś. Dla mnie bomba, oczy już nie te, wygodniej patrzeć na większy ekran (jeszcze nie mam). Ale trzeba zasilić ekran i doładować telefon. A do tego, niech mi padnie kamerka (wiem, już znacznie mniej nagrywam, ale jednak - i tak, to już mam) i też ją trzeba jakoś ładować ...
Zastanawia mnie, jaka jest wydajność takiego alternatora ... czy w trakcie jazdy pociągnie te wszystkie zabawki ...
I od ręki się przyznaję, nie znam się na tym nic a nic.
Alternator
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
-
OnlineJorhn
- Skuterzysta
- Imię: Marek
- Motocykl: Honda Cb 125F/Varadero
- Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
- Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
- Golice - Dziewietnaste Spotkanie forumowe:
- Kontaktowanie:
-
OnlineZwierz
- Plecak
- Imię: Maciej
- Motocykl: Suzuki VanVan
- Kawa u mnie: Tak
- Kontaktowanie:
Re: Alternator
alternator w 125 daje jakieś 150W. Trzeba założyć że oświetlenie, cewka, ładowanie aku zje Ci większość tego. Więc zostaje bardzo mało zapasu. Musisz zobaczyć ile te Twoje zabawki potrzebują. Niestety wydaje mi się że maks na co będziesz miał zapas to ładowarka do telefonu.
-
OnlineZwierz
- Plecak
- Imię: Maciej
- Motocykl: Suzuki VanVan
- Kontaktowanie:
hmmm teraz widzę ze honda podaje ze moc alternatora to 390 W. Dużo i aż nie chce mi się wierzyć w tą wartość. Chyba najlepszy pomysłem będzie zmierzenie tego własnoręcznie.
- arni70
- Zarząd
- Imię: Slawek
- Motocykl: Yamaha Virago/Honda Varadero 125
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
- Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
- Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
- Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
- Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
- Golice - Siedemnaste Spotkanie forumowe:
- Kubiesiówka - Osiemnaste Spotkanie forumowe:
- Sokoli Dwór XX Spotkanie:
- Kontaktowanie:
Dosyć szybko, czyli ile wytrzymał? Kiedy wymieniałeś?
Krótkie odconki, to bardziej źle wpływa na silnik, no i... samo spalanie...
Wydaje mi się, że akumulator nie siadł z powodu alternatora. Jeżdżąc do pracy często, to tylko lepiej dla akumulatora niż by stał bez wskrzeszania w garażu. Trzeba pomierzyć napięcie za alternatorem i później za regulatorem napięcia. Tak banalnie tylko dodam jak będziesz mierzył. Za alternatorem miernik ustawiasz na prąd zmienny, a za regulatorem stały
Osobiście nie obstawiam wstępnie alternatora. Prędzej efekt po zimie, a akumulator pewnie nie był wskrzeszany. Kolejna temat, to prędzej zaczyna Ci trafiać regulator napięcia. Regulator to jest usterka eksploatacyjna, najczęściej występująca. I nie musi go odciąć nagle, może mieć wcześniej objawy inne. Alternatorowi na tym poziomie diagnozy bym dał spokój. Ja w Varadero już w zeszłym roku wymieniałem regulator. Jadąc w trasę, zawsze mam na zapasie. Rok, czy dwa lata temu na naszym wiosennym spotkaniu ratowałem też kolegę regulatorem 
Jeżeli chodzi, Carplay, to warto. Telefon schowany, nie narażony na słońce (przykładowo w torbie na baku) i można podłączyć pod ładowarkę. Nie wiem jakie słońce, super widać. Rok już na tym jeżdżę i jest gitara
jak jeździłem na telefonie, to woziłem dwa. Jeden się zagotował, to odpalałem drugi. Kolejna sprawa, to komfort patrzenia.
Aaaa. Jeszcze jedno. Ja mam mniej może ładną ładowarkę ale z pomiarem napięcia. Dzięki temu wiedziałem, że mi trafia regulator i nie dopuściłem do rozwalenia akumulatora. Grzecznie się zatrzymałem i wymieniłem regulator. Miałem już doświadczenie na Virago... jak mnie zdziwiło jak mi zaczęła przygasać, a później stanęła na drodze
Krótkie odconki, to bardziej źle wpływa na silnik, no i... samo spalanie...
Wydaje mi się, że akumulator nie siadł z powodu alternatora. Jeżdżąc do pracy często, to tylko lepiej dla akumulatora niż by stał bez wskrzeszania w garażu. Trzeba pomierzyć napięcie za alternatorem i później za regulatorem napięcia. Tak banalnie tylko dodam jak będziesz mierzył. Za alternatorem miernik ustawiasz na prąd zmienny, a za regulatorem stały
Jeżeli chodzi, Carplay, to warto. Telefon schowany, nie narażony na słońce (przykładowo w torbie na baku) i można podłączyć pod ładowarkę. Nie wiem jakie słońce, super widać. Rok już na tym jeżdżę i jest gitara
Aaaa. Jeszcze jedno. Ja mam mniej może ładną ładowarkę ale z pomiarem napięcia. Dzięki temu wiedziałem, że mi trafia regulator i nie dopuściłem do rozwalenia akumulatora. Grzecznie się zatrzymałem i wymieniłem regulator. Miałem już doświadczenie na Virago... jak mnie zdziwiło jak mi zaczęła przygasać, a później stanęła na drodze
-
OnlineJorhn
- Skuterzysta
- Imię: Marek
- Motocykl: Honda Cb 125F/Varadero
- Kontaktowanie:
arni70 pisze:Dosyć szybko, czyli ile wytrzymał? Kiedy wymieniałeś?
Wytrzymał lekko 2 lata, więcej km najeździłem na starym, niż na nowym ...
arni70 pisze:Trzeba pomierzyć napięcie za alternatorem i później za regulatorem napięcia.
Niestety jestem "żółwik" antytechniczny ... czyli trza do jakiegoś speca od elektryki ...
arni70 pisze:Osobiście nie obstawiam wstępnie alternatora.
Ja też nie, stawiałem na regulator ... ale zapytać warto.
arni70 pisze:Rok, czy dwa lata temu na naszym wiosennym spotkaniu ratowałem też kolegę regulatorem
Tak, wiem, byłem przy tym
arni70 pisze:Jeżeli chodzi, Carplay, to warto. Telefon schowany, nie narażony na słońce (przykładowo w torbie na baku) i można podłączyć pod ładowarkę. Nie wiem jakie słońce, super widać. Rok już na tym jeżdżę i jest gitarajak jeździłem na telefonie, to woziłem dwa. Jeden się zagotował, to odpalałem drugi. Kolejna sprawa, to komfort patrzenia.
To muszę podpatrzeć, co Ty tam masz zamontowane, bo tego cholerstwa od pierona na rynku ...
-
eos1
- Moderator Forum
- Imię: Marcin
- Motocykl: HONDA CB500X
- Drobna naprawa u mnie: Tak
- Kontaktowanie:
Ja mam (wersja 502)
https://carpuride.com/pl/collections/mo ... -barometer
na razie przejechałem z nim ponad 800 km i jest ok.
https://carpuride.com/pl/collections/mo ... -barometer
na razie przejechałem z nim ponad 800 km i jest ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Lechus111
- Skuterzysta
- Imię: Leszek
- Motocykl: Honda shadow 125
- Kontaktowanie:
Manetki czy ta nawigacja, śmiało dokładaj alternator da radę, około 15Amper poboru prądu uciągnie. Najprościej załącz wszystko co masz podłącz miernik pod aku i przytrzymaj wyższe obroty powinno ponad 13v byc
- arni70
- Zarząd
- Imię: Slawek
- Motocykl: Yamaha Virago/Honda Varadero 125
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
- Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
- Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
- Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
- Kontaktowanie:
Tylko ja jestem za tym, aby wszystko co się da dołączać na osobnych obwodach z zabezpieczeniem. Jestem tylko "dociekliwym" użytkownikiem ale myślę, że te instalacje nie mają za dużo zapasu. Są stare, wygrzane... Ja pakuje dodatki na osobnych obwodach.
Manetki pewnie też można sobie podłączyć na osobnym włączniku albo jeżeli nawet zastosujemy zmianę na jakiś rozbudowany włącznik, to pewnie da się same manety też podłączyć osobno
Manetki pewnie też można sobie podłączyć na osobnym włączniku albo jeżeli nawet zastosujemy zmianę na jakiś rozbudowany włącznik, to pewnie da się same manety też podłączyć osobno
-
Lechus111
- Skuterzysta
- Imię: Leszek
- Motocykl: Honda shadow 125
- Kontaktowanie:
Oczywiście że tak, najlepiej jest wpinać gdzieś w grubsze zasilania lub przy aku, ale jak już akcesoria będą ważyć więcej nic osiołek które ma je nosić to trzeba się zastanowić czy nie dość