Bolączki i ciekawostki techniczne Virago 125

Awarie i serwis Yamaha 125.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Awatar użytkownika
Arek0402
Plecak
Imię: Arkadiusz
Motocykl: Yamaha XJR 1300 Custom
Kontaktowanie:

Bolączki i ciekawostki techniczne Virago 125

Postautor: Arek0402 » 21 cze 2024, 21:37

Moja partnerka chce się przesiąść z chińczyka na Virago 125, do tej pory oglądaliśmy egzemplarze z 97-98r które bzyczały jak kosiarki w porównaniu z dzisiejszą która była z 2000r. Silnik brzmiał dużo lepiej (na seryjnych tłumikach) w dodatku lepiej reagowała na gaz. Są jeszcze jakieś inne różnice pomiędzy poszczególnymi rocznikami? Czy Virago 125 mają jakieś bolączki? Na co zwrócić uwagę?

Awatar użytkownika
arni70
Zarząd
Imię: Slawek
Motocykl: Yamaha Virago/Honda Varadero 125
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
Golice - Siedemnaste Spotkanie forumowe:
Kubiesiówka - Osiemnaste Spotkanie forumowe:
Golice - Dziewietnaste Spotkanie forumowe:
Sokoli Dwór XX Spotkanie:
Kontaktowanie:

Re: Bolączki i ciekawostki techniczne Virago 125

Postautor: arni70 » 22 cze 2024, 1:04

Arek0402 pisze:Moja partnerka chce się przesiąść z chińczyka na Virago 125, do tej pory oglądaliśmy egzemplarze z 97-98r które bzyczały jak kosiarki w porównaniu z dzisiejszą która była z 2000r. Silnik brzmiał dużo lepiej (na seryjnych tłumikach) w dodatku lepiej reagowała na gaz. Są jeszcze jakieś inne różnice pomiędzy poszczególnymi rocznikami? Czy Virago 125 mają jakieś bolączki? Na co zwrócić uwagę?

Cześć.
Nie czuję się ekspertem w dziedzinie technicznej ale mam Virago od 2018 roku. Przejechałem na niej około 22 tyś km w trasach: wielokrotnie Bieszczady, Śląsk, Roztocze itp. Na dalsze wyjazdy mam teraz Varadero ale Yamaha zostawiłem. Mam do niej sentyment za przejechane bez problemów trasy- kilometry.
Na moją wiedzę roczniki różnią się ciut mocą. Te, o których piszesz, mają najmniejszą moc, chyba... 10,1 KM. Rocznik 1999 i wyżej 11,4 KM. Mój rocznik 2002, był kolejny lifting (Jest pełny chrom) i ma niby 13 KM, chociaż uważam, że w necie podają bzdury i też ma 11,4 KM. :) Trzeba zwrócić też uwagę na moduły zapłonowe. Mają wpływ na Max prędkość. Jak pamiętam... Jest chyba pięć rodzajów modułu /gdzieś w temacie warsztat Virago podawałem ich numery vs osiągi/ Ze słyszenia... jedyną "piętą achillesa " jest to, że lubią siadać regulatory napięcia. Ja jednak nie miałem z tym większych problemów. Woziłem w sakwie regulator zapasowy :) Wiem też, że były montowane dwa rodzaje gaźników. Ja mam na MIKUMA. To jak jedzie, to w takiej pojemności ma wpływ idealne ustawienie zaworów I samego gaźnika. Ale już w tym kontekście nie mam na tyle kompetencji żeby rozwijać temat ;)

Awatar użytkownika
Arek0402
Plecak
Kontaktowanie:

Postautor: Arek0402 » 24 cze 2024, 20:06

A spotkałeś/spotkaliście się z problemem wrzucania luzu z jedynki na postoju? Ja zauważyłem w jednej że ten problem występuje cały czas a w innej dopiero po rozgrzaniu silnika, na postoju jedynka jakby się blokowała i nie da się nic zrobić, ruszysz 50cm i w trakcie tej krótkiej jazdy już da się wrzucić luz czy dwójkę.

Awatar użytkownika
arapaho
Biker
Motocykl: Daelim VL Daystar FI 125
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Kontaktowanie:

Postautor: arapaho » 27 cze 2024, 0:23

Tak, miałem ten problem w dwóch motorkach i z tego co się orientuję to dość częste. Jeśli masz z tym problem spróbuj na postoju dodać lekko gazu - powinien luz zaskoczyć

Awatar użytkownika
Arek0402
Plecak
Kontaktowanie:

Postautor: Arek0402 » 28 cze 2024, 21:16

arapaho pisze:Tak, miałem ten problem w dwóch motorkach i z tego co się orientuję to dość częste. Jeśli masz z tym problem spróbuj na postoju dodać lekko gazu - powinien luz zaskoczyć

Dzięki :) A wiesz co może być przyczyną takich objawów?

Awatar użytkownika
arni70
Zarząd
Motocykl: Yamaha Virago/Honda Varadero 125
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
Kubiesiówka - Osiemnaste Spotkanie forumowe:
Golice - Dziewietnaste Spotkanie forumowe:
Sokoli Dwór XX Spotkanie:
Kontaktowanie:

Postautor: arni70 » 28 cze 2024, 21:43

Arek0402 pisze:A spotkałeś/spotkaliście się z problemem wrzucania luzu z jedynki na postoju? Ja zauważyłem w jednej że ten problem występuje cały czas a w innej dopiero po rozgrzaniu silnika, na postoju jedynka jakby się blokowała i nie da się nic zrobić, ruszysz 50cm i w trakcie tej krótkiej jazdy już da się wrzucić luz czy dwójkę.

Cześć.
Ja u siebie nie zauważyłem takiej sytuacji, ale może nie zwróciłem na to uwagi. W niedzielę będą ją przepalał, to sprawdzę...

Awatar użytkownika
arapaho
Biker
Motocykl: Daelim VL Daystar FI 125
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Kontaktowanie:

Postautor: arapaho » 28 cze 2024, 22:45

Arek0402 pisze:Dzięki :) A wiesz co może być przyczyną takich objawów?

Niestety nie wiem. Podejrzewam że skrzynia ma już lata świetności za sobą... :oops:

Wróć do „Warsztat”