Zabawy z paskiem i rolkami
-
- Easy Rider
- Imię: Jerzy
- Motocykl: Yamaha Tricity 300
- Kawa u mnie: Tak
- Drobna naprawa u mnie: Tak
- Nocleg u mnie: pokój lub namiot
- Zlot Jeziorsko I:
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:
- Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
- Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:
- Forumowy gospodarz:
Re: Zabawy z paskiem i rolkami
Mój Kymco jest świeżo po przeglądzie mam nowy pasek nowe oryginalne 13 gramowe rolki. W celach doświadczalnych chce zbadać teraz jego prędkość i przyśpieszenie by potem mieć wyniki dla porównania. I teraz pytanie, czy są jakieś aplikacje które dokonają tych pomiarów i zapisu ? Oczywiście pomiaru dokonam na tym samym odcinku drogi w przynajmniej zbliżonych warunkach pogodowych.
- Damianci
- Maniac Rider
- Imię: Damian
- Motocykl: Peugeot Satelis RS 125, Brixton BX 125
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Forumowy gospodarz:
Jorg68 pisze:W celach doświadczalnych chce zbadać teraz jego prędkość i przyśpieszenie by potem mieć wyniki dla porównania. I teraz pytanie, czy są jakieś aplikacje które dokonają tych pomiarów i zapisu ? Oczywiście pomiaru dokonam na tym samym odcinku drogi w przynajmniej zbliżonych warunkach pogodowych.
Dobrym rozwiązaniem, byłoby pożyczenie ode mnie kamerki. Ma gps i będzie widać jak przyśpieszasz. Kamerkę można ustawić tak, że będzie widać też licznik. Więc przy okazji zobaczyć jak jest różnica między gps a licznikiem. W przyszłym tygodniu możemy się spotkać popołudniu i zrobić test na obu naszych maszynach.

-
- Easy Rider
- Imię: knhyre
- Motocykl: Motocykl
bob127 pisze:Henryku, Henryku,Henryku...... Azalisz gotów jesteś na takie dyskursy???
Ajuści, gotowym... Dysputy o wyższości małych trybów nad wielkimi i odwrotnie już mnie interesować przestały..
Tak patrzyłem na zdjęcia używanych rolek że skutera Damianciego... Wydaje mi się ,iż w założeniu zwykle rolki powinny się obracać i równomiernie zużywać na calym obwodzie. Tu jakby samoistnie powstał kształt zbliżony do rolek D.P. ...
- Damianci
- Maniac Rider
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Forumowy gospodarz:
Henryk pisze:Tak patrzyłem na zdjęcia używanych rolek że skutera Damianciego... Wydaje mi się ,iż w założeniu zwykle rolki powinny się obracać i równomiernie zużywać na calym obwodzie. Tu jakby samoistnie powstał kształt zbliżony do rolek D.P. ...
Mnie też to zastanawia, bo jeszcze nie jestem ekspertem od rolek

Ale każda rolka ma taki wytarty pasek w jednym miejscu. Sugerowałoby to, że nowe okrągłe rolki w pewnym momencie układają się tak, że powstaje to wypłaszczenie i następnie przy większych obrotach ustawiają się w tej pozycji, pogłębiając to starcie. Efektem może być (tak na logikę), że wariator nie osiąga krańcowej wysokości i prędkość jest mniejsza. Sprawę polepszyłyby nowe rolki okrągłe, ale ja spróbuję z doktorem Pulleyem.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Easy Rider
- Imię: knhyre
- Motocykl: Motocykl
Nie wiem z czego są rolki Dr P, ale na zdjęciach wygląda to na coś twardego , gdzie nie będzie dochodziło do abrazji jak w przypadku tych Twoich, montowanych seryjnie.
-
- Road Racer
- Imię: Piotr
- Motocykl: Honda Forza 125 2018
- Zlot Jeziorsko I:
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Skulsk IV:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
Kiedyś ktoś mądry zauważył , iż rolki w wariatorze nie wykonują ruchu obrotowego wokół własnej osi..
Czemu zużyte rolki mają 1 lub 2 płaskie miejsca? Bo się nie obracają, tylko przesuwają pomiędzy dwoma bieżniami.....
Czemu zużyte rolki mają 1 lub 2 płaskie miejsca? Bo się nie obracają, tylko przesuwają pomiędzy dwoma bieżniami.....
- Damianci
- Maniac Rider
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Forumowy gospodarz:
Henryk pisze:Nie wiem z czego są rolki Dr P, ale na zdjęciach wygląda to na coś twardego , gdzie nie będzie dochodziło do abrazji jak w przypadku tych Twoich, montowanych seryjnie.
Dr Pulley są ze specjalnego nylonu i ponoć są 15 razy trwalsze na ścieranie niż standardowe rolki. Dodatkowo się lepiej ślizgają, bo jak widać nie obracają się nawet okrągłe rolki.
Tak się chwali Dr Pulley:
Dr.Pulley rolls produce a much better acceleration performance than regular roller weights. They are precisely manufactured from a special nylon material that is characterized by particularly good sliding on aluminum (the material of the Vario). The abrasion is minimal and the dreaded one-sided flattening of standard roles are not possible. Unlike normal vario rolls Dr.Pulley rollers have an up to 15x longer life.
- Damianci
- Maniac Rider
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Forumowy gospodarz:
Jorg68 pisze:Przyłączam się do tych co lubią eksperymenty i proszę Damian zamów i dla mnie rolki.
Dlatego dla Ciebie zamówiłem, rolki TechPulley ze skrzydełkami

Waga będzie 12 gram/szt., bo Techpulley zaleca lżejsze o 5-10% od fabrycznych. Jest to nowszy patent w stosunku do Dr.Pulley, i wydaje mi się, że na skrzydełkach Kymco jeszcze wyżej poleci

https://drpulley.shopnix.de/Dr-Pulley-S ... :1172.html
-
- Easy Rider
- Imię: Jerzy
- Motocykl: Yamaha Tricity 300
- Drobna naprawa u mnie: Tak
- Nocleg u mnie: pokój lub namiot
- Zlot Jeziorsko I:
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
- Forumowy gospodarz:
Co by Beata nie odpadła przy starcie.
- Marko7
- Easy Rider
- Imię: Marek
- Motocykl: Sym GTS 125i, Derbi Terra 125
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Skulsk IV:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
Damianci pisze:Dr Pulley są ze specjalnego nylonu i ponoć są 15 razy trwalsze na ścieranie niż standardowe rolki. Dodatkowo się lepiej ślizgają, bo jak widać nie obracają się nawet okrągłe rolki.
.
Moje rolki sa jeszcze oryginalne , przejechane 24 tys km i sa idealnie okrągłe - zadnego zuzycia niedawno sprawdzalem. Jesli pulleye wytrzymaja 15 razy tyle to chyle czola, aczkolwiek na moich Nadal smigam I mysle ze jeszcze dluuuugo będą sie miały dobrze .