Renowacja plastików - satelis 125

Awarie i serwis twojego motocykla.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Sambox
Plecak
Imię: Michal
Motocykl: Satelis

Renowacja plastików - satelis 125

Postautor: Sambox » 17 mar 2019, 22:54

Hej, nastała wiosna więc i czas na odświeżenie wyglądu naszych maszyn.
Dzisiaj wziąłem się za odnawianie plastików w satelisie. Niestety nie mam zdjęć przed, ale jutro wstawię jak wygląda po :)
A teraz jak to zrobić aby nic nie zepsuć.
Będziemy potrzebowali:
1. opalarkę elektryczną
2. Porządnie umyć i wysuszyć motor.
3. Dla mniej ostroznych polecam poświęcić trochę czasu i odkręcić plastikowe elementy które chcemy odnowić aby nie przypalić elementów oklejonych itp.

Co da się odnowić: wszystkie "matowe" plastiki, osłony na nogi (te czarne po bokach), plstikowa oslone z napędu z napisem peugeot, lusterka.

Jak to robimy:
Włączamy opalarkę, czekamy aż się rozgrzeje i zaczynamy opalać. Odległość dobrać tak żeby gorące powietrze obejmowalo obszar ok. 5cm. W moim przypadku musiałem trzymać opalarkę dość blisko - ok.10cm. Kolistymi ruchami nadtapiamy wierzchnia warstwę plastiku i zostawiamy do wystygnięcia (kilka sekund). Polecam zacząć od wewnętrznej strony przednich podporek na stopy (są praktycznie niewidoczne z zewnątrz). Za pierwszym razem zostaną wam pewnie lekkie "wzorki" na plastikach. Nie przejmujcie się i jeszcze raz dokładnie opalcie calosc, kolor się wyrówna.

Dla bardziej zaawansowanych można ta technika usunąć drobne rysy z plastików. U mnie szczególnie dużo zbierają boczne osłony na nogi (te czarne owiewki). Bierzemy papier ścierny, np.800. Oczywiście im drobniejszy tym łatwiej będzie to potem wyrównać. Polerujemy plastiki i potem opalamy. Ślady po papierze ściernym powinny się wyrównać zostawiając gładka powierzchnie.

Do "naprawy" powierzchni z jakąś faktura - w satelisie to np. Obudowa kierownicy.
1. Na jakiś gwóźdź z duuuza główka nakładamy sporo kleju na gorąco. Przyklejamy w miejsce gdzie jest zachowana faktura, zostawiamy aby porządnie ostygl klej. Odrywamy od naszej obudowy tak, żeby klej został przy gwoździu. Tym sposobem stworzyliśmy swoistą pieczątkę którą możemy odtworzyć fakturę na materiale. Matowimy, topimy opalarką i oddtwarzmy fakturę przyglądając naszą pieczątkę.

Awatar użytkownika
Damianci
Maniac Rider
Imię: Damian
Motocykl: Peugeot Satelis RS 125, Brixton BX 125
Kawa u mnie: Tak
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:
Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:
Forumowy gospodarz:

Re: Renowacja plastików - satelis 125

Postautor: Damianci » 18 mar 2019, 14:02

Bardzo pouczające. W imieniu zainteresowanych dziękuję za instrukcję. Mam już kilka rys i zastanawiam się czy nie poprawić, ale boję się uszkodzić resztę lakieru. Czy będziesz w Jeziorsku ? Chętnie zobaczyłbym efekt Twojej pracy na żywo :D

Sambox
Plecak

Postautor: Sambox » 18 mar 2019, 15:55

Nie wiem czy dam radę dojechać, zaraz skoczę zrobić fotki bo oczywiście zapomniałem. Można mnie złapać na terenie trójmiasta i okolic ;]

Satelisy nie mają lakieru tylko folie ;] przynajmniej u mnie tak jest na wszystkich elementach "lakierowanych" Satelis 125 2007r abs.

Sambox
Plecak

Postautor: Sambox » 18 mar 2019, 18:23

Sory, mam tylko fotki jak to wygląda po całej operacji. Przed były dosłownie szare, wyplowiale od słońca. A po wyglądają jak na foto. Może oswietlenie nie jest jakieś super, ale widać o co chodzi ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Tom
Road Racer
Imię: Tomasz
Motocykl: Kymco Downtown 125i
Zlot Skulsk IV:
Kruszwica - Dziesiąte spotkanie forumowe.:

Postautor: Tom » 18 mar 2019, 21:29

Widziałem gdzieś też tą metodę na zszarzałe plastiki. U mnie tez w kilku miejscach krawędzie szarzeją.... może spróbuję gdzieś w miejscu mniej widocznym czy to zadziała. A u Ciebie jak mówisz, że były szare, to efekt super. "Wylazła" czerń spod spodu ;)

MATRIX60MW

Postautor: MATRIX60MW » 18 mar 2019, 23:08

robiłem to w elystarze.Powiem tak,na dużych powierzchniach łatwo narobić plam przez zbyt długie nagrzewanie dlatego u mnie efekt na dużej płaszczyźnie oceniam na 4.Na małym elemencie (takim jak pokazałeś) efekt na pewno będzie lepszy

Cedric

Postautor: Cedric » 18 mar 2019, 23:13

Efekty marne, amatorsko zrobione poprawki. Nie ma cudów.

Sambox
Plecak

Postautor: Sambox » 19 mar 2019, 18:23

Prawdopodobnie złe oświetlenie, w rzeczywistości kolor jest bardzo równy. Oczywiście mowa o elementach nie porysowanych jak osłony na nogi :P motorek ma juz 11 lat więc swoje przeszedł ;) Oczywiście efekt końcowy w 99% będzie zależał od wprawy operatora opalarki :)

Awatar użytkownika
michcron
Maniac Rider
Motocykl: Hyosung GV 125
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: pokój lub namiot
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
Golice - Siedemnaste Spotkanie forumowe:
Golice - Dziewietnaste Spotkanie forumowe:
Sokoli Dwór XX Spotkanie:
Forumowy gospodarz:
Kontaktowanie:

Postautor: michcron » 19 mar 2019, 20:01

Cedric pisze:Efekty marne, amatorsko zrobione poprawki. Nie ma cudów.

A jest jakaś inna metoda aby to odnowić? Może lakier?
Plastiki można lakierować.

Matth
Road Racer
Imię: Mateusz
Motocykl: Inny
Drobna naprawa u mnie: Tak
Zlot Jeziorsko I:
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Kruszwica VII:

Postautor: Matth » 19 mar 2019, 20:09

Co do "renowacji" opalarką to nie wszystkie plastiki nadają się do tego. Na niektórych będzie fajny efekt, a na innych powstaną plamy. Pewnie jest to zależne od składu i rodzaju tworzywa.
Ja polecam preparaty nabłyszczające do plastiku. Są dostępne w formie żelu lub w sprayu, dostępne w większości sklepów motoryzacyjnych. Po naniesieniu preparatu uzyskujemy przyjazny dla oka połysk, efekt utrzymuje się kilka-kilkanaście tygodni.

Wróć do „Warsztat”