Junak Racer - nie odpala

Awarie i serwis twojego motocykla.
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Junak 121 - nie chce odpalać.
nem0
Plecak
Posty: 41
Rejestracja: 04 mar 2018, 13:53
Imię: Grzegorz
Motocykl: Junak Racer
Lokalizacja: Wrocław
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Zlot Jeziorsko VI:

Junak Racer - nie odpala

Postautor: nem0 » 07 cze 2022, 16:55

Hej
Od jakiegoś czasu walczę z moim junakiem i już kończą mi się pomysły na przyczynę problemu z odpaleniem.
Generalnie motocykl kręci, czasem nawet zaskoczy na 2-3 sekundy, ale potem gwałtownie gaśnie.

Co już sprawdziłem, wymieniłem:

-świeca sprawdzona i na wszelki wypadek wymieniona, podaje iskrę
-zawory ustawione idealnie (0.08 i 0.08)
-filtr powietrza wyczyszczony
-akumulator nowy
-wtrysk raczej sprawny, mam dostęp do drugiego motka z takim samym silnikiem i układem wtryskowym, po swapie objawy te same, mój w drugim motocyklu działał

Ciekawostka- w przypływie desperacji ustawiłem zawory na absurdalny poziom 0.25. Motocykl wtedy cudownie odpalił, oczywiście w akompaniamencie grających zaworów, ale nie zgasł nawet przy jeździe próbnej. Jest to jakiś trop do szukania przyczyny.

Obstawiam jeszcze sondę lambda, ale może ktoś z forumowiczów przerobił podobny problem i ma jakieś porady.

Online
mirage
Maniac Rider
Posty: 2650
Rejestracja: 07 paź 2017, 21:36
Imię: mirek
Motocykl: honda shadow vt 125 r 2000,lub odwrotnie...
Lokalizacja: konin'a okolice
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Re: Junak Racer - nie odpala

Postautor: mirage » 07 cze 2022, 17:29

Widzę po wpisach, że problem nie jest świeży.
Idź tropem zaworów,jak sugerował kol.Romario.
Sprawdzaj różne luzy,pamiętając że wydech zwykle ma większy.
Spróbuj odnaleźć fabryczne dane.
0,08 to chyba mocno za mało.
myślę - 0,15 ssanie
- 0,20 wydech.
Próbuj,bo praktyka wskazuje na tę ścieżkę.

Awatar użytkownika
Romario
Maniac Rider
Posty: 1352
Rejestracja: 21 lip 2017, 23:42
Imię: Roman
Motocykl: KAWASAKI VERSYS 650
Lokalizacja: Gdańsk
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Re: Junak Racer - nie odpala

Postautor: Romario » 07 cze 2022, 19:43

Zobacz czy łańcuch rozrządu się nie przestawił . Druga sprawa próbuj z luzem zaworowym . Ps Mirek ma rację z tym twoim luzem .Za mały według mnie

Awatar użytkownika
romek37
Easy Rider
Posty: 680
Rejestracja: 16 sty 2017, 11:14
Imię: Romek
Motocykl: SHINERAY XY125-11A
Lokalizacja: Świnoujście
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot
Kontaktowanie:

Re: Junak Racer - nie odpala

Postautor: romek37 » 07 cze 2022, 21:04

Takie luzy mogą być. Ja w swoim mam jeszcze mniejsze: 0,05/0,07.

nem0
Plecak
Posty: 41
Rejestracja: 04 mar 2018, 13:53
Imię: Grzegorz
Motocykl: Junak Racer
Lokalizacja: Wrocław
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Zlot Jeziorsko VI:

Re: Junak Racer - nie odpala

Postautor: nem0 » 07 cze 2022, 23:49

Czapkę ściągałem i rozrząd jest OK.
Taka wysokość luzów (0.08 na obu) najczęściej pojawia się w anglojęzycznych manualach do tego silnika.
Na 0.10 czy 0.15 też nie odpalał, dopiero jak przekraczałem 0.22 i zawory dzwonią wtedy tak, że słyszę je lepiej niż wydech.

Online
mirage
Maniac Rider
Posty: 2650
Rejestracja: 07 paź 2017, 21:36
Imię: mirek
Motocykl: honda shadow vt 125 r 2000,lub odwrotnie...
Lokalizacja: konin'a okolice
Kawa u mnie: Tak
Drobna naprawa u mnie: Tak
Nocleg u mnie: namiot
Zlot Jeziorsko III:
Zlot Skulsk IV:
Zlot Iłki V:
Zlot Jeziorsko VI:
Zlot Kruszwica VII:
Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
Kontaktowanie:

Re: Junak Racer - nie odpala

Postautor: mirage » 08 cze 2022, 11:28

nem0 pisze:Czapkę ściągałem i rozrząd jest OK.
Taka wysokość luzów (0.08 na obu) najczęściej pojawia się w anglojęzycznych manualach do tego silnika.
Na 0.10 czy 0.15 też nie odpalał, dopiero jak przekraczałem 0.22 i zawory dzwonią wtedy tak, że słyszę je lepiej niż wydech.


Nie,dzwonić nie mogą!
To prosta droga do awarii.
Ale moje pomysły się kończą.
Jeżdżę na gaźnikach,i jeśli są prawidłowo zsynchronizowane(singla nie dotyczy)
To nie mam kłopotów jak Ty.
Sen mi spędza z powiek zgrzytanie rozrządu,mimo wielokrotnej zmiany łożysk.
Ale to inny sprzęt,inny temat.


Wróć do „Warsztat”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość