Kupilem nowy olej Motul 7100 10W-40 do Hondy Sadow 125 zalacze tez zdjecia .
Mechanik stwierdzil ze olej tej marki jest szkodliwy dla tego motoru i tu mam pytanie do wszystkich co sadza o tym olej i czy lepiej zebym go zmienil. Od goscia ktorego kupilem motor, powiedzial ze zalewal syntetyk tak dla jasnosci mojego wyboru.
Dla mnie jest wazne zeby ten motocykl mial w miare najlepsze materialy eksploatacyje.
Wymiana oleju
Regulamin forum
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
Ważne! Podawajcie tytuł tematu według następującego schematu: pełna nazwa motocykla - opis problemu np. Suzuki RM 125 - nie chce odpalać.
-
- Uczeń
- Imię: Krzysztof
- Motocykl: Honda PCX 125/Honda Shadow125
- Kawa u mnie: Tak
- Drobna naprawa u mnie: Tak
- Kubiesiówka - Osiemnaste Spotkanie forumowe:
- Golice - Dziewietnaste Spotkanie forumowe:
- Sokoli Dwór XX Spotkanie:
Wymiana oleju
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Onlinearni70
- Zarząd
- Imię: Slawek
- Motocykl: Yamaha Virago/Honda Varadero 125
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Bocheniec - Dziewiąte spotkanie forumowe.:
- Dąbie - Jedenaste spotkanie forumowe:
- Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
- Czerna - Trzynaste spotkanie forumowe.:
- Gaj Stolarski - Czternaste spotkanie forumowe.:
- Czerna - Pietnaste spotkanie forumowe.:
- Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
- Golice - Siedemnaste Spotkanie forumowe:
- Kontaktowanie:
Re: Wymiana oleju
Kristof pisze:Kupilem nowy olej Motul 7100 10W-40 do Hondy Sadow 125 zalacze tez zdjecia .
Mechanik stwierdzil ze olej tej marki jest szkodliwy dla tego motoru i tu mam pytanie ...
Nie wiem Krzyś, czy nie lepiej wcześniej niż olej zmienić mechanika. Do Honda Varadero (a to praktycznie ten sam silnik) leją ten różowy 7100 oraz Motul 10 W 40 5100. Ten 7100 nawet bardziej sobie chwalą. Ja osobiście leję do Yamaha Virago oraz Honda Varadero ten 5100. Moim zdaniem ważne się zdecydować i łać ten sam, a nie zmieniać, co sezon inny. Myślę, że chłopaki się wypowiedzą, bo mamy na forum super asów od mechaniki. Tylko prośba... aby Krzyśkowi nie zrobić zamieszania, bez spekulacji, jak to bywa często na innych forach, czyli o podrobach, psuciu marki itp...
-
- Uczeń
Tez o tym myslalem ale tu w Lesznie nie mam wyboru jest jeden gosc. W Polsce jest gosc on jest na facebook zajmujacy sie tylko takimi motorami juz znim rozmawialem
niema problemu przyjmnie mie tylko tyle ze odemnie mam 400 km i chyba pojade jednak tam ale to juz po powrocie z Bieszczad.
Dzieki za pomoc
niema problemu przyjmnie mie tylko tyle ze odemnie mam 400 km i chyba pojade jednak tam ale to juz po powrocie z Bieszczad.
Dzieki za pomoc
-
- Uczeń
A moze ktos zna dobry warsztat blizej Leszna to podajcie adres warto zapytac mam przyczepe swoja wiec niema sprawy zeby jechac
-
- Skuterzysta
- Imię: Henryk
- Motocykl: Suzuki V Strom
Nikt z użytkowników tych olejów tak naprawdę nie przeprowadzał testów pod względem zużycia silnika...Moim zdanie z olejami jak z pastą do zębów..Tak do końca nie wiadomo jak skutecznie działa.
Ja jeździłem na 5100 a moja Honda nie miała lekkiego życia (spore jednorazowe przebiegi, autostrady ) Nie podejrzewam Kristofa o bardzo agresywną jazdę oraz jakieś autostradowe przebiegi...Więc tu bardziej bym zwracał uwagę na interwały zmian oleju niż jakieś jego bardzo wysilone parametry. Zwłaszcza że mamy doczynienia z używanym sprzętem...
Ja jeździłem na 5100 a moja Honda nie miała lekkiego życia (spore jednorazowe przebiegi, autostrady ) Nie podejrzewam Kristofa o bardzo agresywną jazdę oraz jakieś autostradowe przebiegi...Więc tu bardziej bym zwracał uwagę na interwały zmian oleju niż jakieś jego bardzo wysilone parametry. Zwłaszcza że mamy doczynienia z używanym sprzętem...
- michcron
- Maniac Rider
- Imię: Michal
- Motocykl: Hyosung GV 125
- Nocleg u mnie: pokój lub namiot
- Zlot Jeziorsko I:
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Skulsk IV:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:
- Forumowy gospodarz:
- Kontaktowanie:
Olej ma być taki jaki zaleca producent motocykla (np. SAE 10W40).
Może być lepszy w klasie API. Ten Panie twój ma API SP. Motul 5100 ma chyba API SM. API SP jest lepszy od API SM.
5100 czy 7100 to tylko nazwy handlowe.
Może być lepszy w klasie API. Ten Panie twój ma API SP. Motul 5100 ma chyba API SM. API SP jest lepszy od API SM.
5100 czy 7100 to tylko nazwy handlowe.
-
OnlineBiszkopt
- Moderator Forum
- Motocykl: Benelli TRK 702X + Daelim vs125
- Nocleg u mnie: namiot
- Bocheniec - Dwunaste spotkanie forumowe.:
- Sabatówka - Szesnaste Spotkanie forumowe:
- Kontaktowanie:
Ja zarówno w daelimie jak i w ER6 używałem 5100 i byłem zadowolony z tego oleju obecnie w Benku leje 7100 ale za wcześnie żeby go opiniować myślę że 5100 będzie właściwy dla ciebie mam w Lesznie kolegę co śmiga kładami podpytam o warsztat może jest jakiś domorosły fachowiec który ci pomoże.
- michcron
- Maniac Rider
- Motocykl: Hyosung GV 125
- Nocleg u mnie: pokój lub namiot
- Zlot Jeziorsko I:
- Zlot Jeziorsko III:
- Zlot Skulsk IV:
- Zlot Iłki V:
- Zlot Jeziorsko VI:
- Zlot Kruszwica VII:
- Sulejów - Ósme spotkanie formowe.:
- Forumowy gospodarz:
- Kontaktowanie:
AI od google pisze o tak
:
"API SP to najnowsza specyfikacja olejów silnikowych dla silników benzynowych, wprowadzona przez American Petroleum Institute w maju 2020 roku. Zastąpiła ona wcześniejszą normę API SN Plus. Oleje API SP oferują lepszą ochronę przed osadami, zużyciem i korozją, a także poprawę osiągów silnika i obniżenie emisji spalin. "
Ogólnie ze specyfikacją API jest tak im dalsza litera alfabetu po S (bo to oznaczenie dla benzyny) to olej jest lepszy i nowocześniejszy i pewnie droższy. Ciekawe co zrobią jak im się alfabet skończy?
Producenci czy to aut czy motocykli podają przeważnie minimalne wymagania w specyfikacji API, i oczywiście klasę lepkości. To nie fizyka kwantowa, sprawa jest prosta jak drut zwinięty w kieszeni
.

"API SP to najnowsza specyfikacja olejów silnikowych dla silników benzynowych, wprowadzona przez American Petroleum Institute w maju 2020 roku. Zastąpiła ona wcześniejszą normę API SN Plus. Oleje API SP oferują lepszą ochronę przed osadami, zużyciem i korozją, a także poprawę osiągów silnika i obniżenie emisji spalin. "
Ogólnie ze specyfikacją API jest tak im dalsza litera alfabetu po S (bo to oznaczenie dla benzyny) to olej jest lepszy i nowocześniejszy i pewnie droższy. Ciekawe co zrobią jak im się alfabet skończy?
Producenci czy to aut czy motocykli podają przeważnie minimalne wymagania w specyfikacji API, i oczywiście klasę lepkości. To nie fizyka kwantowa, sprawa jest prosta jak drut zwinięty w kieszeni