Mojemu Satelisowi stuknęło ponad 10000 km. Aktulanie ma 10835 i jest świeżo po wymianie paska. Przy okazji wymieniono olej i filtry oleju i powietrza. Sprzęt pięknie chodzi, a jedyną niedogodnością którą zauważyłem od przebiegu ok. 9000 km to szarpanie przy prędkości ok. 10-15 km/h. Powiedziano mi w serwisie, że Satelisy tak mają, i im bardziej zużyte sprzęgło (konkretnie sprężyna) tym bardziej szarpie, i powinienem się do tego przyzwyczaić. Ale po wymianie paska szarpie mniej. W piątek jeszcze na starym pasku (przebieg ok. 10700 km) zrobiłem test prędkości w Katowicach na drodze S86. Przy maksymalnej prędkości 115-116 km/h wg gps (licznikowe 120) obroty silnika wynosiły pełne 10000. Po wymianie paska, na tej samej trasie udało mi się przez chwilę dobić do 119-120 km/h wg gps (licznikowe 125), a obroty mimo większej prędkości wyniosły nieco ponad 9500. Jest normalne, że skuter jeździ szybciej na nowym pasku niż na zużytym. Wymiana paska w Satelisie jest zalecana po przebiegu 10000. Na starym pasku były już wewnątrz pęknięcia i wg opinii serwisu przy przebiegu 15 tys. mogło dojść do zerwania. Przed wymianą paska Satelita jeździła ogólnie bardzo dobrze, a teraz mogę powiedzieć, że jest jeszcze lepiej. Ponieważ z zasady po wymianie paska powinna wzrosnąć prędkość maksymalna, ale zmniejszyć przyśpieszenie, to mogę powiedzieć, że nie zauważyłem żeby zbierał się teraz gorzej niż wcześniej. Wnioski po wymianie paska:
- V max 4 km/h więcej (pomiary na tej samej trasie, dwa źródła gps i licznik)
- przyśpieszenie bez zmian (opinia subiektywna)
- mniej szarpie przy starcie
- lepiej się zbiera przy prędkościach od 80 km/h
- mniejsze obroty przy większych prędkościach
- silnik lub napęd pracuje trochę głośniej (opinia subiektywna)
Poniżej przedstawiam jak zrejestrował gps z dwóch źródeł kamerka GoPro i aplikacja MyRide na smartfonie.
GH010054.jpg
GH010072.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.